home
graancirkel websites
klik voor artikel
klik voor video's
klik voor artikel
klik voor artikel
klik voor artikel

  contact

GRAANCIRKELS

BEELDTAAL GEWASFORMATIES

West Kennett Longbarrow, 4 augustus 1999.


West Kennett Longbarrow © foto: Lucy Pringle

Een "OJO DE DIOS" ?

De formatie zoals hier op de foto getoond gaf mij als eerste indruk de associatie met een "Ojo de Dios", oftewel een "Oog van God". Dat is van origine een magisch relikwie dat in gebruik was, of mogelijk nog steeds is, bij de Huichol Indianen van Midden-Amerika. De Ojo de Dios dient er in hoofdzaak toe boze geesten te verdrijven.

   
Een drietal "Ojo de Diossen".

Hoe leuk het ook is gevonden, het kan naar mijn idee geenszins volstaan om enkel de overeenkomst met een Ojo de Dios aan te duiden. Het is logisch dat er nog meer betekenissen aan deze graanformatie vast te knopen zijn, aangezien we slechts het eenvoudige silhouet van een Ojo de Dios zien.

Het silhouet is gelegen in een complexere omliggende structuur waarbij getal 156 een belangrijke rol lijkt te spelen. Dit getal is natuurlijk afgeleid uit het aantal cirkeltjes waar de structuur uit is gevormd. We kunnen er misschien nog de uitbeelding van de kwastjes of de uiteindes van een Ojo de Dios in zien maar deze verklaring wordt lastiger te verkopen wanneer we er de volgende twee vergelijkbare graanformaties op loslaten.


een sleutelrol voor getal 288
© foto: Janet Ossebaard

Uit hetzelfde jaar 1999 vond ik deze met een sleutelrol voor getal 288. Vervolgens nog een bijzonder boeiende formatie ontstaan in juli 2005.


octagon formatie
© foto: Lucy Pringle

Nadere beschouwing leert me dat deze formaties opnieuw met fractale structuren verband houden. In het bijzonder gaat het hier over de sterfractal. Ster-fractalen zijn gebaseerd op veelhoeken waarvan het vierkant de eenvoudigste is. De ster-fractal die hier aan de orde is, is eveneens op het vierkant gebaseerd. Bron: s.f.boukes/fractals


De sterfractal

 


diagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home

 

Randell, betekenis van graancirkels