home
graancirkel websites
klik voor artikel
klik voor artikel
klik voor artikel
klik voor artikel

  contact

GRAANCIRKELS

BEELDTAAL GEWASFORMATIES

West Kennett Longbarrow, 4 augustus 1999.
Een "OJO DE DIOS" graancirkel?


een sleutelrol voor getal 156
© foto: Lucy Pringle

West Kennett Longbarrow, augustus 1999.
De formatie zoals hier op de foto getoond gaf mij als eerste indruk de associatie met een "Ojo de Dios", oftewel een "Oog van God". Dat is van origine een magisch relikwie dat in gebruik was/is bij de Huichol Indianen van Midden-Amerika. De Ojo de Dios dient er in hoofdzaak toe de boze geesten te verdrijven.

   
Een drietal "Ojo de Diossen".

Hoe leuk het ook is gevonden, het kan naar mijn idee geenszins volstaan om enkel de overeenkomst met een Ojo de Dios aan te duiden. Het is alleen maar logisch dat er nog meer betekenissen aan deze graanformatie vast te knopen zijn. Tenslotte zien we slechts het eenvoudige sihouet van de Ojo de Dios in een complexere omliggende struktuur waarbij getal 156 een belangrijke rol speelt. We kunnen er hier misschien nog de uitbeelding van de kwastjes of de uiteindes van een Ojo de Dios in zien maar deze verklaring wordt lastiger te verkopen wanneer we er de volgende twee vergelijkbare graanformaties op los laten. Uit hetzelfde jaar 1999 vond ik deze met een sleutelrol voor getal 288. Vervolgens nog een bijzonder boeiende formatie ontstaan in juli 2005.

een sleutelrol voor getal 288
© foto: Janet Ossebaard


octagon formatie
© foto: Lucy Pringle

Nadere beschouwing leert me dat deze formaties opnieuw met fractale structuren verband houden. In het bijzonder gaat het hier over de sterfractal. Ster-fractalen zijn gebaseerd op veelhoeken waarvan het vierkant de eenvoudigste is. De ster-fractal die hier aan de orde is, is eveneens op het vierkant gebaseerd. Bron: s.f.boukes/fractals


De sterfractal

 


diagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home

 

Randell, betekenis van graancirkels